Napovednik

Kardeljeva ploščad 28a, Ljubljana
Kardeljeva ploščad 28a, Ljubljana
Kranj
Pionirski dom - center za kulturo mladih

Zadnja novica

Do konca smo pripeljali še eno plesno-ustvarjalno sezono! Tokrat smo Festival odrskih umetnosti Kaljdoskop 2017 raztegnili kar na tri junijske vikende in tako ponudili strokovni in širši javnosti vpogled v naše delo, delo profesionalnih slovenskih plesalcev, glasbenikov in drugih umetnikov.

Kot nam veleva tradicija, smo začeli v Kranju. Prvi sončni junijski vikend smo si lahko ogledali Gibotron - plesne solo miniature z gosti. Sledila je spiritualna premiera predstave Molitev Žametnih src v izvedbi Filipa Štepca, ki je v nas pustil misel o iskanju svojega duha in demona. Za malo starejše je bila nato na vrsti lutkovna predstava Soba v izvedbi sijajne Petre Stare in Lutkovnega gledališča Nebo. Lutkovna predstava z minimalnim scenskim elementom in lutkami iz naravnega materiala nas je presenetila in nasmejala. Petek smo zaključili s koncertom skupine No Sailor, ki nas je popeljava v ritme indie folk/folk rock.

V soboto, 3. 6. smo si ogledali skupinske miniature plesalcev KD Qulenium in gostov. Giboskop je ponudil vpogled v plesno ustvarjanje najmlajših, predšolskih plesalcev in tudi najzrelejših plesalcev, ki svoj gibalni izraz razvijajo na akademiji v tujini. Ob 20. uri je sledila predstava Leje Jurišić in Petre Veber z naslovom I fear Slovenija. Gledalci smo imeli priložnost videti kako avtorici nadaljujeta svojo raziskavo o zagatah zahodne politike in ekonomije. V predstavi pa postavita Slovenijo v vlogo globalne, neo-kolonialne velesile. V večernih urah je sledil koncert Ufoslavians, ki združuje elektronsko glasbo ter zvoke saksofona in trobente. Pozno v noč nas je popeljal DJ set Bena Novaka.

Še en petek smo se zadržali v Kranju in tako smo v petek, 9. 6. lahko pokukali v delo v nastajanju z naslovom Koncert telesa. Avtorja sta nam večkrat ustavila dih z načinom proizvajanja glasbe in nam z ritmično ponavljajočim gibanjem spet pustila dihati. Avtorja koncerta sta Ana Romih in Beno Novak. Sledil je tudi glasbeni koncert edinstvenih tAman in DJ set Denisa Lončarja.

Zadnji del festivala smo preselili v Ljubljano. V petek, 16. 6. smo se navdušeno spuščali in plezali po tkanini in se učili osnovnih trikov. Za trenutek smo se počutili kot pravi sodobni cirkuški umetniki, ki se spuščajo z vrha tkanine z atraktivnimi prepletanji. Mentorja na delavnici sta bila Branko Potočan in Ana Lakše.

V soboto, 17. 6. smo si ogledali Gibogib v katerem so se predstavile solo miniature in dueti, ki so bili ustvarjeni za plesno tekmovanje Opus 1 in plesno revijo ter skupinske miniature vseh delujočih skupin, ki ustvarjajo pod okriljem Pionirskega doma - centra za kulturo mladih. Seveda smo tudi ta dan, festival zaključili s koncertom. Mlada umetnika Lev Klun in Jakob Degen, sta se predstavila s svojimi avtorskimi pesmimi. Fanta sta si nadela ime Volk in Jujo ter pod mentorstvom Luke Ropreta ustvarila odmeven koncert.

O Festivalu Kalejdoskop 2017 pišejo tudi slovenski mediji: Gorenjski glas in TV okno

Zahvalili bi se vsem sodelujočim, sponzorjem, plesalcem, starše, babicam, dedkom in tistim, ki so omogočili, da smo naše celoletno ustvarjanje lahko zaključili v tako veličastni obliki. 

Želimo vam prijetne počitnice in se vidimo spet septembra!

Kalejdoskop 2017

Kalejdoskop 2017

Kalejdoskop 2017

Foto: Matija Lukić